papirbredden 1,2 og 3

Papirbredden

Papirbredden består av tre bygg med iøynefallende moderne arkitektur på Grønland i Drammen (LPO arkitekter har tegnet byggene). På området lå tidligere Union papirfabrikker, og hadde før utviklingen av området stått som et dystert symbol på byens avsluttede industrihistorie. I dag representerer Papirbredden en ny type storhetstid for byen, hvor byen tar stadige skritt mot å bli et bedre sted å være. Grønland og papirbredden ligger i dag helt på topp mht. attraktivitet i Drammen, enten det dreier seg om å bo eller drive næringsvirksomhet. Papirbredden huser i dag Universitetet i sørøst-Norge (USN), Drammensbiblioteket, samt flere større og mindre næringslivsaktører som for eksempel Husbanken.

Mitt første møte med Papirbredden ble som skoleelev ved den gang Høgskolen i Buskerud, nå USN. Jeg tok min Bachelor i Visuell kommunikasjon, og i andre semester flyttet vi inn på papirbredden og ble de første elevene som tok det nye bygget i bruk. Vi følte oss svært privilegert, og forholdene for oss studenter var intet mindre enn prima. Som fotograf interesserte bygget meg, og det ble et yndet objekt i løpet av studietiden.

Mine lærere på Høgskolen ble oppmerksom på at jeg hadde en fotohobby, og når omdømmeprosjektet i byen forhørte seg i forbindelse med prosjektet «Syv fotografer, en by» ble de tipset om meg. Jeg ble invitert med inn i prosjektet og fikk sende inn en rekke kandidater til et bilag som skulle distribueres landsdekkende sammen med VG-helg. Jeg var så heldig å få mange bilder med, inkludert forsidebildet og baksidebildet. Forsidebildet var et panoramabilde av Papirbredden langs elva, og førte til at jeg fikk mange henvendelser om fotografering.

Grønland, Ypsilon og papirbredden

Forsidebildet fra "Syv fotografer, en by".

Nest siste semester skulle vi arbeide i gruppe med oppgaver for reelle kunder. Vi ble koblet med papirbredden eiendom og daglig leder Kirsten Heggelund, og derfra opererte vi som et slags byrå, hvor vi tok kundens ønsker inn i en brief, og gjennomførte prosjektet fra A til Å. Gruppearbeidet fungerte nok ikke 100%, men etter avsluttet gruppearbeid fortsatte mitt samarbeid med papirbredden og før nevnte Kirsten Heggelund.

I løpet av årene som har gått har jeg vært involvert i svært mange ulike aktiviteter i regi av papirbredden og etter hvert også Drammensbibiloteket som ligger i samme bygg som skolen. Et av bibliotek-prosjektene jeg er spesielt fornøyd med å ha bidratt til er Seniorgamer-prosjektet.

I forbindelse med utformingen av papirbredden 3 så har jeg fått lov til å arbeide med inngangspartiet på papirbredden 3. Arbeidet gikk ut på å utforme dekoren på veggene, hvor jeg utviklet et fargemønster. Jeg gjorde også en real gravejobb for å finne et foto av Grønland i gamle dager, og fant et flott bilde jeg kunne kjøpe rettighetene til via Eiker arkiv. Bildet ble restaurert etter alle kunstens regler, og det møter deg i dag når du kommer inn i bygget. Les mer om det her.

lobby papirbredden3

Restaurert foto av Grønland slik det så ut i gamle dager hvor papirfabrikkene dominerte.

Gjennom byggingen av papirbredden 2 og 3 hadde jeg ansvaret for websidene som fulgte byggeprosessen, og som fungerte som prospekter for prosjektene. Nå som byggeprosessen er over har vi samlet alle byggenes kommunikasjon på web til papirbredden.no som jeg har bygget, levert alle bildene til og administrerer i daglig drift.

Papirbredden har betydd mye for meg som både designer og fotograf, og jeg er derfor uløselig knyttet til byggene og området. Jeg får stadig henvendelser om bilder fra området, og har derfor opprettet et eget galleri for papirbredden. Galleriet finner du her.